Tillsammans

Bygger vi Föreningen

Sök

Info

Tillsammans Bygger vi föreningen

Tillsammans Bygger vi föreningen

På besök hos volontärerna

Vi rör oss vidare genom verksamhetsberättelsen och det har blivit dags ett presentera ytterligare ett troget och tappert gäng – Hammers fantastiska volontärer.

Det är kl. 15:00 en onsdag. Först på plats är Anna som kommer ofta 2-3 timmar innan matchen för att ta emot bortalaget, göra i ordning deras omklädningsrum, plockar fram handdukar, kaffebryggare, kaffe och tillbehör samt frukt.

Kring kl. 16:00 blir det liv också i TT-rummet. Lodde sitter och startar TSM och de första volontärerna är redan på plats. Snabbt slänger man i sig en macka och lite kaffe för att sedan börjar förberedda för matchen. Alex bygger upp skygubben och intromaskinen samt kopplar in rökmaskinen till introt medan Ronnie, Markus och Johan ställer ut flaggorna och borden till entrén samt roll-ups med spelarna. Mandy förbereder bollkastningen samt plockar fram allt till powerbreaken och introt som flaggor, hinkar, skyfflar, tröjor etc.

Man är knappt klart med förberedelserna, men klockan har redan hunnit bli 17:30 och det är dags för snabbt möte inför matchen. De flesta volontärerna är nu på plats och det görs en kort avstämning med publikvärdar, entré, biljettlucka, intro, powerbreak, flaggnissar, halva-potten, genomgång kring säkerhet för vår publik samt bortaklacken.

Kl. 18:00 öppnas portarna och du som är publik kommer till entrén. Du möts av Susanne och Martin i biljettluckan, om du inte har köpt din biljett före via hemsidan, och Markus, Johan och Ronny som blippar din biljett och hälsar dig välkommen. Sedan stannar du förhoppningsvis till hos Maria och Gert som säljer halva-potten samt Jonny och Lars som säljer Sverigelotter, innan du promenerar vidare till din sitt- eller ståplats.

Foto: Roland Johansson

Från din plats spanar du in lite vänner och bekanta i publiken, och så sveper blicken över gänget i DJ-båset, där står Kim med Alexander och Gabriel, redo att släcka ljuset samt hantera spotlighten under introt. Eller så ser du att det är full aktivitet i sekretariatet där Lodde, Helene, Rikard, Jörgen och Conny gör sig beredda för matchen. Det du inte kan se är Rikard som helt solo håller ställningarna i korridoren hos bortalaget hela matchen och har stenkoll att ingen obehörig tar sig in.

Om du kom till matchen tidigt så hinner du kanske se Mandy och ett gäng barn gå till stora isen. När uppvärmningen är klar kliver de in för att samla snabbt in alla puckar så ismaskinen kan köra igång så fort som möjligt. Sedan går gänget till lilla isen och tränar under Mandys ledning på att köra sina varv med flaggorna och stannar vid rätt punkt. Efter det inväntar Mandy och Alex att ljuset släcks för att sedan kunna öppna portarna till stora isen och ställer ut eldkanonerna. Och på tal om intro så gör sig samtidigt en känd asagud klar för att snart glida in på isen… Ljuset i hallen släcks ner, en ensam ljusstråle riktas mot Hammersflaggan som sakta rullas ner, A-laget kliver nu också in på lilla isen, flaggnissarna och Tor står redan redo och inväntar signal från Mandy för att åka in på isen vid rätt tidpunkt, Alex sätter på rökmaskinen och introt är i full gång!

Efter intro stänger Mandy och Alex snabbt portarna till lilla isen, kort check att elden är släckt och portarna rätt stängt. Alex springer runt till skygubben medan Mandy plockar ihop allt till intromaskinen som sedan lyftas från isen med hjälp av Tor.

Också samtliga publikvärdar har nu intagit sina positioner i var sin sektion. Mandy går till flaggnissarna som gör sig redo för första powerbreaken. Anna sitter nu och räknar tekningar och plötsligt blir det mål för Halmstad Hammers och Alex låter skygubben stiga högt upp i hallen och publiken jublar.

Foto: Roland Johansson

Och när publiken går hem efter matchen plockas allt som plockades fram innan matchen undan. Klockan är redan 22:00, Anna väntar att bortalaget har lämnat för att kunna plocka undan efter dem och lägger handdukarna i tvättmaskinen, medan sekretariatet sitter i TT-rummet och avslutar TSM. Mandy lägger tillbaka matchtröjorna som användes vid bollgame. Johan kollar läget i och utanför hallen. Ett kort grattis till A-laget eller peppande ord efter förlust och volontärerna åker hem och har inga svårigheter att hitta sömnen efter en intensiv kväll!

Och så ser det ut – varje hemmamatch – tack vare det här fina gänget och deras engagemang i Hammers!

 

Vi träffar två av volontärerna för att fördjupa oss lite i volontärslivet: Johan, som började säsongen som lagledare men lämnade det för att axla rollen som Hammers säkerhetsansvarig under säsongen, och Mandy som förutom är volontär vid A-lags matcher också var lagledare för två J18-lag under förra säsongen.

– Det blir mååånga timmar i ishallen under en säsong, konstaterar både Mandy och Johan, mycket tidskrävande och man är trött ibland. Det är lätt att förstå när man börjar räkna ihop J18-lagets träningar och matcher och A-lagets matcher, det blir inga fritidsproblem direkt.

-Ibland har man funderat att bara lägga av och varför gör man det egentligen, vi gör ju det helt oavlönat, säger Mandy. Men å andra sidan är det så jäkla kul och man har haft många roliga timmar i hallen ju med alla andra volontärer. Det är ett härligt gäng, med stort engagemang för föreningen och för hockeyn, tillägger hon.

Utan volontärernas insatser hade nog hockeymatcherna antagligen blivit en betydligt tråkigare upplevelse eller inte kunnat genomföras alls.

– Under coronatiden fick vi väldigt mycket beröm från hockeyförbundet och andra för hur vi löste alla restriktioner och krav, berättar Johan. Vi tog också uppdraget på allvar, så det känns bra att det uppmärksammades på ett positivt sätt.

Från och med nästa säsong förväntas nya krav på säkerhet och bland annat antal publikvärdar träda ikraft enligt riktlinjer som har testats på prov under säsongen 2021-2022. På grund av de nya säkerhetsreglerna får man till exempel inte heller genomföra puckkastningen. Därför är det nu bollar istället puckar, många i publiken har undrat över det, berättar Mandy, det är också mycket svårare att träffa med bollen de där hinkarna. Vi har funderat hur man kan lösa det på annat sätt, men hittills har vi inte hittat någon bättre lösning.

– Att vi ska hålla god nivå på säkerheten är ju självklart, konstaterar Johan, som till vardags arbetar med säkerhetsfrågor. Men vissa krav känns helt orimliga för en förening och arena av vår storlek. Hockeyförbundet kräver till exempel att vi ska ha 25 publikvärdar per match, oavsett antal publik. Det är samma regelverk för oss som för storklubbarna i SHL, förklarar han.

– Samma regelverk kräver också att bortasupportrarna ska ha en egen ingång, med egen kiosk och toaletter och vara helt avgränsade från övrig publik under match, berättar Mandy. Det är klart att vi kan lösa det med staket och bemanning med både publikvärdar och med en extra kiosk, men det innebär rejält merarbete för många.
– Och biljettpriset för bortasupportrarna får vara max 120 kr, tillägger Johan, så det blir ju inte nödvändigtvis en särskilt lönsam affär.

Om säkerhetskraven från förbundet kvarstår även efter den rimliga kritik som har riktats mot dem återstår ännu att se, men även utan de externa kraven så finns det förbättringar i den egna verksamheten, som man hoppas se kommande säsong.

– Nu när vi har utvärderat säsongen, så ser vi vad som har funkat och vad som behöver förbättras, säger Mandy. Så det ska vi försöka lösa med gemensamma krafter så att vi har en ännu bättre verksamhet under nästa säsong, tillägger hon.

– Vi behöver i alla fall fler volontärer. Det var ibland väldigt svårt att bemanna alla positioner, det märkte vi speciellt under coronatiden, berättar Mandy. Det hade varit bra att vara flera personer på samma position så man kan turas om mer och att det inte är så sårbart när någon blir sjuk eller inte kan komma på grund av familj eller jobb.

Så om du är intresserad av att vara volontär och bli en del av detta härliga gäng, så är du varmt välkommen att höra av dig till kansliet!

 

 

Relaterade inLägg

Årsmöte

Härmed kallas medlemmar i Halmstad Hammers HC till föreningens årsmöte. Datum/tid: torsdag den 13 juni kl. 18.00 Plats: Profil Hotel, Halmstad Plaza, Plaza Ballroom Vid årsmötet skall

Läs mer »

Första träningsmatcherna

Dagens andra nyhet är att den kommande säsongens två första träningsmatcher är spikade. Borta och sedan hemma mot Kristianstads IK. En svalkande nyhet i sommarvärmen.

Läs mer »