Tillsammans

Bygger vi Föreningen

Sök

Info

Tillsammans Bygger vi föreningen

Tillsammans Bygger vi föreningen

Fem år av förändring – en tillbakablick

Fem år av förändring – en tillbakablick med Patrik Emvall

Nu i juni 2022 har revisorerna precis lagt sista handen vid årsredovisningen och revisionsberättelsen, två viktiga dokument som beskriver Hammers verksamhetsår i siffror och ekonomiskt resultat, och som är avgörande för om föreningen ska beviljas licens för spel i Hockeyettan eller inte.

Styrelsemöte 2018. Patrik längst bort till höger i bild.

– Föreningen har all anledning att vara stolta över verksamheten idag, säger Per-Åke Bois som är revisor på Nexia Revision och som för andra året i rad har uppdraget som extern revisor av föreningens ekonomi. En välskött klubb med en stabil ekonomi.

För bara några få år sedan såg det väldigt annorlunda ut, då var årsredovisningen ingen munter läsning och föreningens ekonomi var på randen till konkurs.

Vi fick en pratstund med Patrik Emvall, som minns den tiden väl. Trots att han kände till hur illa ställt det var med finanserna, så tackade han ja till axla uppdraget som ordförande på årsmötet i maj 2017.

– Ja, jag förstår att det låter lite knäppt, skrattar Patrik, men jag hade ju en lång historia med Hammers, både som spelare på resan från division 4 till Allsvenskan och sedan som förälder och tränare till mina grabbar som alla spelade hockey, säger han.

Det första Patrik gjorde som nyvald ordförande var att kontakta Skatteverket och få dem att avvakta med att ställa ut skuldebreven, som skulle ha satt föreningen i konkurs. Med stöd av två privatpersoner, som lyfte in extra finansiering, kunde föreningen lösa de mest akuta skulderna och börja ta tag i arbetet med att komma på rätt köl.

– Jag och Hasse Backman, som då var vice ordförande, listade alla fordringsägare som vi hade skulder till och så fördelade vi arbetet mellan oss, berättar Patrik. Vi träffade de allra flesta av dem personligen, förklarade hur läget var och hur planen för att lösa skulderna såg ut. Vi förhandlade med sponsorer, många av dem även fordringsägare, om det fortsatta samarbetet och glädjande nog ville i stort sett alla hjälpa oss att komma på fötter. Vi träffade kommunen vid ett flertal tillfällen för att kunna lägga upp en plan för hur vi skulle betala av vår hyresskuld till dem. Den har vi betat av under årens lopp och till hösten har Hammers inga skulder kvar till kommunen, konstaterar Patrik.

– Vi lade ner enormt mycket tid på att reda upp i röran som var och hade jag inte varit egenföretagare och kunde styra min arbetsdag så hade det inte gått. Jag vill poängtera att vi fick fantastisk hjälp av Ulrika Pihl och Peo Harrysson, som utifrån ett ekonomiskt perspektiv hade insyn i hur föreningen hade hanterats tidigare. Utan deras hjälp hade vi aldrig fått till ett bokslut för 2017, som ju faktiskt gjorde att vi hade koll på vilka skulder och tillgångar vi hade, berömmer Patrik.

Under första verksamhetsåret 2017/2018 arbetade Patrik och styrelsen med att styra upp verksamheten och skapa rutiner för den dagliga driften.
– Det är bara fem år sen, men man glömmer lätt hur det såg ut, förklarar Patrik. Det fanns egentligen ingen organisation som följde upp verksamhetens resultat och ekonomi, utan det mesta skedde med frivilliga krafter och det blev ohållbart i längden.

Vid årsmötet 2018 kunde styrelsen presentera ett plus på 100 000 kr, som var Licensnämndens krav för att beviljas licens för att spela i Hockeyettan.

– Då hade vi under året lyckats vända en skuld på nästan 1,4 miljoner till ett plusresultat. Inte ett stort plus, men ett plus, konstaterar Patrik.

Ett annat viktigt arbete under verksamhetsåret var att styrelsen spånade på en strategisk plan framåt, som presenterades på årsmötet och fastställdes i fyra målsättningar. Dessa har sedan dess varit målbilder för föreningens verksamhet.

– Tidigare fanns det bara en formulering om att vi ska bli en allsvensk förening, men inga tankar kring hur det ska gå till eller vilka steg som ska tas för att nå dit. Därför kändes det bra att på årsmötet presentera ett förslag framåt och få full backning av hela mötet, säger Patrik.

Strategiplanen utformades med utgångspunkt i de krav som Svenska Ishockeyförbundet ställer på föreningar som vill verka i Hockeyettan, Allsvenskan och SHL.

– Att det finns krav på eget kapital och en viss nivå på omsättningen är en sak, förklarar Patrik, men i Licensnämndens reglemente står kraven tydligt listade: Föreningen ska bedriva barn- och ungdomsverksamhet i rimlig omfattning, det ska finnas en god tjänstemannaorganisation och styrelsen ska ha kvalificerade ekonomiska och administrativa kunskaper, som motsvarar styrelseuppdragets krav.

Barn- och ungdomsverksamheten är därför otroligt viktig för föreningen, menar Patrik.

– Det handlar om att vi ska ha en verksamhet som är attraktiv, som gör att barn och unga vill spela hockey med oss och utvecklas hos oss, säger han med eftertryck. Förbundet kräver att våra ledare har en tränarutbildning, men vi ska också ge dem annat stöd och möjlighet att utvecklas i vår verksamhet. Därför måste vi fördela satsningarna vi gör så att de kommer både barn- och ungdomsverksamheten och elit- och representations-verksamheten till godo, tillägger han.

Under de två senaste åren har Patrik inte varit del av styrelsens arbete men däremot både intresserad av och involverad i föreningen genom sitt engagemang i A- och B-pojkarna. Att fortsätta bygga verksamheten på det sätt som man har gjort under de senaste fem åren är helt rätt väg att gå, menar han.

– Det har varit steg i rätt riktning hela tiden, helt i linje med målsättningarna från 2018, menar Patrik. Det måste finnas rätt ekonomiska förutsättningar om man ska utvecklas, och min bedömning är att nu börjar vi vara där vi ska vara. Det innebär att det finns möjlighet att ta nästa steg för att skjuta till resurser till ungdomarna, juniorerna och seniorerna, säger han. Men det måste göras på ett försvarbart sätt så att vi inte hamnar där vi var när jag blev ordförande, betonar han. Då handlade man för pengar som inte fanns, och det går liksom inte i längden, det förstår nog alla.

När Patrik spånar framåt ser han möjligheterna som finns i föreningens bredd av olika verksamheter och mervärdet som skapas när de jackar ihop och kraftsamlar framåt.
– Vi ser hur barn- och ungdomsverksamheten lockar till sig deltagare till cuper och sommarhockeyskola, vi ser att våra egna produkter kan konkurrera om plats i A-laget, vi ser vi håller den sportsliga, ekonomiska och organisatoriska nivå som krävs för en plats i Allsvenskan… och vi ser alla dessa frivilliga krafter i form av ledare, föräldrar och volontärer ställer upp med tid och engagemang, listar Patrik.

– Vi har det som krävs för att nå målsättningarna. Och när vi gör det, då är det kanske dags att växla upp till nästa läge? funderar han. Det får tiden utvisa.

Tack för pratstunden, Patrik, och för den här tillbakablicken i föreningens närhistoria!

Relaterade inLägg

HockeyEttan 2024/2025

Då var det klart hur serieindelningen blir och för vår del blev det så här: SÖDRA: Alvesta Halmstad Troja-Ljungby Karlskrona KRIF Kristianstad Mörrum Tyringe Pantern

Läs mer »